Aragaz electric sau pe gaz? Care este mai bun?

0 Shares
0
0
0

Atunci când trebuie să te muți sau să-ți renovezi locuința actuală, una dintre cele mai provocatoare camere este întotdeauna bucătăria. Acest lucru se datorează faptului că, în interior, există aparate care deservesc activităților pe care le întreprindem zilnic iar alegerile pe care trebuie să le luăm implică un risc mare, atât în ceea ce privește gradul de utilizare, cât și în ceea ce privește costul.

Printre cele mai dificile alegeri de făcut este cu siguranță cea a aragazului: este mai bine un aragaz pe gaz sau un aragaz electric? În acest articol vom încerca să oferim un răspuns la această întrebare, aducând punctele forte și punctele slabe ale acestora, principalele diferențe dintre cele două și posibilele economii pe care le putem realiza atunci când alegem una în detrimentul celeilalte.

Aragaz tradițional – pe gaz

Având în vedere că alegerea este dictată de gusturile personale și obiceiurile de consum, să încercăm să înțelegem care sunt caracteristicile unui aragaz.

Din momentul în care a fost posibilă aducerea gazului metan în interiorul locuințelor – mai întâi cu butelia și, abia mai târziu, cu racordarea la rețeaua națională de gaz metan – aragazul a fost cel mai răspândit, dacă nu singurul prezent în bucătăriile tuturor românilor.

Căldura generată de arderea gazului metan, se transmite alimentelor gătite prin recipientele în cauză. Pentru utilizarea aragazului, de fapt, nu vor fi necesare ustensile de bucătărie specifice.

Aragaz electric, cu plită prin inducție

Prin “aragaz electric” ne referim în schimb la o plită care funcționează datorită curentului electric, și anume: plita cu inducție.

Plita cu inducție are bobine în interior. Prin intermediul ei, curent electric se generează un câmp magnetic care, prin inducție, transferă energia direct în partea inferioară a vasului, fără a exista un proces de ardere. Focul care era folosit în mod tradițional pentru încălzire, nu mai este necesar acum când există plita cu inducție. Acesta va încălzi doar partea de jos a vasului pentru a facilita gătitul alimentelor.

Din acest motiv, vasele cu inducție nu sunt vase obișnuite, ci concepute special pentru acest tip de tehnologie.

După cum am văzut, prima diferență dintre aragazul pe gaz și cel electric este tipul de energie cu care sunt alimentate: prima funcționează, datorită gazului, prin ardere; a doua, datorită curentului electric, datorită generării unui câmp magnetic care, în contact cu un anumit material feros, genereaza energia termica potrivita pentru prepararea alimentelor.

4.3/5 - (63 votes)
0 Shares
10 comments
  1. Depinde de preferințe și necesități, dar eu prefer aragazul electric pentru că este mai ușor de utilizat și întreținut.

  2. Eu prefer aragazul pe gaz pentru că îmi place să gătesc la flacăra directă și consider că alimentele preparate au un gust mai autentic.

  3. Eu prefer aragazul pe gaz pentru că îmi oferă mai mult control asupra gătitului și consider că rezultatele sunt mai bune în ceea ce privește gustul și textura alimentelor.

  4. Eu sunt de acord cu Costantin, aragazul pe gaz oferă un control mai mare și rezultate mai bune în gătitul alimentelor.

  5. Eu sunt de acord cu Florina, aragazul electric este mai practic pentru uzul zilnic și nu necesită preocupări de aprovizionare cu gaz.

  6. Eu consider că aragazul electric este mai practic pentru uzul de zi cu zi, dar aragazul pe gaz oferă o calitate superioară în gătitul alimentelor.

  7. Eu prefer aragazul electric pentru că nu trebuie să mă chinui cu aprovizionarea cu gaz și este mai ușor de curățat.

  8. Eu prefer aragazul pe gaz pentru că oferă rezultate mai bune în gătit și un control mai mare asupra flăcării.

  9. Eu prefer aragazul pe gaz pentru că îmi oferă mai mult control și rezultate mai bune în gătitul preparatelor favorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like